Samen voor mooie en duurzame provincies

Beeldschoon Water Groningen

Met Beeldschoon Water vragen de waterschappen Hunze & Aa’s en Noorderzijlvest, de gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen aandacht voor waterkwaliteit. Bovendien is het een oproep aan iedereen om ons water schoon te houden.

Help mee het water schoon te houden.

Voor de campagne reist een fototentoonstelling de provincie rond, hangt een groot fotodoek met een kikker onder de Emmabrug en staan op toeristische locaties in de provincie informatieborden met de onderwaterfoto’s. Ook zijn er wandelroutes gekoppeld aan de fotolocaties en zijn er duizenden ansichtkaarten door de provincie verspreid.

De afgelopen jaren hebben de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest en de gemeente Groningen zich ingespannen om de waterkwaliteit flink te verbeteren. Lees er hier alles over.

Maar hoe ziet het leven onder water er eigenlijk uit? Beeldschoon Water brengt dit schitterend in beeld. De tientallen waterplanten, waterdieren en onderwaterlandschappen op de foto’s illustreren het bijzondere verhaal. De campagne vraagt tevens aandacht van de Groningers om mee te helpen het water schoon te houden.

Kikker blijkt publiekslieveling
Van 1 tot 8 mei 2016 was het Kies jouw Beeldschoon Water Printplaatde Week van ons Water. Waterschappen Hunze & Aa’s, Noorderzijlvest, gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen organiseerden in deze week twee wandelingen om te laten zien hoe beeldschoon ons water is. Daarnaast lanceerden we een printplaat: een gratis onderwaterfoto die je in hoge resolutie kunt downloaden. Tot 15 mei kon er gestemd worden op één van deze vier foto’s. Na het tellen van de stemmen bleek dat de kikker met een nipte voorsprong favoriet is. Vanaf nu is deze foto hier gratis te downloaden in hoge resolutie. Groot genoeg voor een mooie prent aan de muur.

Aanleiding
De Europese Kaderrichtlijn Water geldt sinds 2000 voor alle lidstaten in Europa. Deze richtlijn verplicht Nederland om de kwaliteit van de natuur in het water te verbeteren. Ook de chemische kwaliteit van het oppervlaktewater moet worden verbeterd. De Europese richtlijn beschrijft voor allerlei typen water welke karakteristieke planten en dieren aanwezig zouden zijn als water ecologisch gezond is. Die beschrijvingen zijn echter nogal abstract en alleen te begrijpen door deskundigen.

Tastbaar
De waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, de gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen wilden daarom de natuur onder water tastbaarder te maken voor iedereen. Met het project Beeldschoon Water laten we zien dat het er onder water prachtig uit kan zien, ook als het water vrij troebel is. Maar vooral dat Groningen ook trots kan zijn op de natuur in het water. Fotograaf Erik Venneman legde voor dit project de Groningse onderwaterwereld vast.

Samenwerking
Samen met de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, de gemeente Groningen, de Provincie Groningen, de ANWB en de Nationale Postcode Loterij vraagt de Natuur en Milieufederatie Groningen om meer aandacht voor een goede waterkwaliteit in Groningen.