Samen voor mooie en duurzame provincies

Kardinge – Noordermolen

Bord bij NoordermolenIn het water rondom de Noordermolen in het recreatie-  en natuurgebied Kardinge, 20 minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen, maakte de fotograaf een aantal prachtige foto’s. Op deze plek kun je ook zelf heel goed de onderwaterwereld ontdekken!

Zelf aan de slag
Om de onderwaterwereld te onderzoeken zijn geen dure apparaten nodig. Met een aantal simpele spullen kom je al een heel eind. Zo kun je al snel leuke dieren vangen met een gewone keukenzeef. Een stevig schepnetje maakt het nog iets gemakkelijker. Met de lange stok kun je beter op verschillende plekken komen. Let er wel op dat de mazen van het schepnetje klein zijn. Dan voorkom je dat de kleinste dieren weer ontsnappen.
Zelf een schepnet maken kan ook: buig van een stuk ijzerdraad een vierkant, bind deze op een bezemsteel en naai er een stuk vliegen- of horrengaas, in de vorm van een net, aan.

Neem ook iets mee om de dieren in te doen, een emmer voor de grotere dieren en een jampotje om dieren in detail te kunnen bekijken. Met een loeppotje kun je makkelijk dieren vergroten.
De beste plekken om zelf te kijken wat er onderwater leeft, zijn plekken met helder water en ondergedoken waterplanten. Vaak vang je in open water niet veel. Als je vist tussen de waterplanten vang je meestal meer.

Digitale dierenzoeker
Naturalis in Leiden heeft een digitale dierenzoeker ontwikkeld die via een website is te gebruiken, maar voor de smartphone-bezitters is er ook een app.

Zoekkaart IVN
IVN heeft een leuke zoekkaart ontwikkeld om waterdiertjes te kunnen bekijken. Via de website van de Slootjesdagen is deze zoekkaart gratis aan te vragen.

Wandelroute
Er loopt ook een mooie wandelroute van Natuurmonumenten in het natuurgebied Kardinge. En dan is er nog deze wandelroute die veel cultuurhistorische informatie geeft over het gebied en over de molen.